Hoe het verder moet met de opleiding journalistiek…

Twee proffen uit Amerika praten uitgebreid over hoe het verder moet met de opleiding journalistiek en wat er veranderd moet worden zodat de trein van de datajournalistiek niet passeert zonder dat de toekomstige journalisten erop zitten.

Amy Schmitz Weiss vindt dat de opleiding journalistiek een Digital Media Data Guru moeten creëren. Dat houdt in dat een student journalistiek de wereld van de digitale media kent, statistieken kan analyseren en interpreteren op een juiste manier, de waarde van online berichten kan inschatten, hoe hij moet communiceren via verschillende digitale kanalen, weet hoe hij informatie moet programmeren in efficiëntie en krachtige applicaties, digital interfaces of digital frameworks,…

Volgens haar kan dat alleen als verschillende opleidingen gaan samenwerken. Studenten computer science moeten samenzitten met studenten journalistiek en hen onderdompelen in de wereld van computerprogrammering. Bijvoorbeeld het creëren van een online news app.

Cindy Royal is het grotendeels eens met haar collega maar vindt dat dat niet alles oplost. Fotografie en montagetechnieken worden immers ook op een andere manier aangeleerd in een opleiding journalistiek dan in een opleiding fotografie. Volgens haar moeten studenten journalistiek niet dezelfde computer science leren die studenten informatica krijgen. Het is niet nodig dat een journalist alles weet over programmeren, maar wel dat hij er iets van weet. Daarnaast moeten journalisten heel goed kunnen omgaan met cijfers en statistieken. Het probleem is alleen dat binnen de opleiding journalistiek zo’n vak veel te wiskundig gegeven wordt. Er moet verder gekeken worden naar het nut van een statistiek, de geloofwaardigheid en de waarde. Daarom moeten er andere leermethoden aangeleerd worden aan de docenten.

De opleiding journalistiek staat op het perron en er moet nu de keuze gemaakt worden: Op de trein van de datajournalistiek springen of hem laten rijden?

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s