Facebook weet ook wat je niet post

De interesse van Facebook beperkt zich niet tot wat je deelt met je vrienden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de socialemediasite ook bijhoudt wat je hebt ingetikt zonder het te posten. Dat meldt De Standaard.

Het Amerikaanse magazine Slate concludeert uit een studie van twee Facebook-werknemers dat de website bijhoudt wat je in het statusveld tikt, ongeacht of ja daarna op ‘posten’ klikt. De studie onderzocht het zelfcensurerende gedrag van zowat 5 miljoen Facebook-gebruikers.

Revolutionair is de techniek die Facebook gebruikt niet. Ook andere sites als Gmail maken er gebruik van. Wanneer je een mailtje tikt, bewaart de e-mailservice van Google dat automatisch. Op die manier blijft de tekst uit de mail bewaard wanneer je per ongeluk de browser zou sluiten.

Zelfcensuur
Het onderzoek stelt dat Facebook op dit moment enkel monitort dat iemand zichzelf heeft gecensureerd, maar het bedrijf is wel in staat om die gecensureerde informatie op te slaan en te analyseren. Het bedrijf zou op die manier komaf willen maken met zelfcensuur en meer inzicht krijgen in het gedrag van zijn gebruikers.

> ik denk dat het niet erg gezond is dat dit de pers haalt. Dat Facebook weet wat je intikt, maar niet verzend, kan ik nog begrijpen. Dat doet Gmail ook, maar dat dit alles in de media verschijnt, is niet goed voor de populariteit van Facebook. Mensen zullen het medium meer en meer wantrouwen en enkelen durven zelfs niets meer te typen, laat staan iets posten. Waarschijnlijk heeft Facebook dit zelf niet gewild, maar dat het toch verschijnt, kan de sociale netwerksite enkel schaden.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s