Ma 16/12 Lang leve de journalistiek?

Het is precies 50 jaar geleden dat de wet op de erkenning van beroepsjournalisten zijn oorsprong kende. Naar aanleiding van die viering eert Marc Van de Looverbosch, VRT-journalist en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, het vak, maar doet hij ook een oproep om dringend eens stil te staan bij de wet.

Als aanloop maakt hij een schets van wat er de afgelopen jaren zoal gebeurde…

De term “nieuws” heeft ondertussen een heel andere betekenis gekregen. Nieuws komt tegenwoordig niet meer “vers van de pers”, zoals we het vroeger kenden. Nieuws wordt nu ten alle tijde stante pede online aangevoerd. De nieuwsconsument kan overal terecht voor zijn informatie, en vaak voor weinig of geen geld. 

Het is al lang geen geheim meer dat er een crisis woedt in het medialandschap. Dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee die de nieuwskwaliteit niet altijd ten goede komt. Twee dramatische gevolgen daarvan zijn; dat de lezer niet meer in zijn krant gelooft; en dat de journalist zonder werk zit. 

Het is voor die laatste dat Van de Looverbosch meer begrip vraagt.  Misschien is een herziening van de wet niet zo’n slecht idee. Een journalist is verboden om nog nevenactiviteiten te ondernemen, hij kan hierdoor zijn titel dreigen te verliezen. Maar door het grote tekort aan werk, ziet het er dus niet zo goed uit. Van de Looverbosch wilt de erkenning van beroepsjournalist liever koppelen aan de navolging van deontologische codes.

 

Wie Van de Looverbosch’ uiteenzetting over de journalistiek vroeger en nu wilt lezen, kan een kijkje nemen op volgende link: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/131216_opinie_marcvandelooverbosch_persbond_standard

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s