Zo 22/12 Publeaks.

Publeaks.nl zit in de lift. De Nederlandse klokkenluidersite die je toestaat anoniem te lekken naar de pers, is een groot succes bij onze noorderburen. 

Het systeem werd in september op de markt gebracht door vijftien Nederlandse mediaspelers. Het idee was om jan en alleman de kans te geven (geheime of belangrijke) informatie door te spelen naar journalisten, naar analogie met Wikileaks. 

Vier maanden later zit de teller op veertig mediabedrijven die participeren. De voordelen van het concept zijn o.a. dat tipgevers makkelijker overhaald worden hun info naar buiten te brengen en dat er op die manier beter aan onderzoeksjournalistiek kan gedaan worden. Nadeel kan zijn dat redacties het gaan zien als een soort van ideeënbus en gaan wachten tot er zich iemand aanmeldt.  

Tot nog toe geen grote primeurs. Wachten dus op de Edward Snowden van de Nederlandse bevolking.

En wat met ons landje… Kiest België er bewust voor om geen eigen variant van Wikileaks op te richten? Of staan we gewoon weer achter op iets waar onze taalgenoten allang mee vertrokken zijn? Misschien een tip voor de Vlaamse grote mediaspelers. Maar voorlopig wijst er nog niets die richting uit…

 

Wil je meer weten over Publeaks.nl, lees: http://www.denieuwereporter.nl/2013/12/we-krijgen-tegenwoordig-ook-persberichten-via-publeaks/

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s