Facebook houdt toch géén data bij die je niet postte

We weten al langer dat de sociale netwerksite elke letter die je op de site post ook effectief bijhoudt en dat ze die gegevens maar al te graag willen combineren met andere data, zoals je locatiegegevens. Onlangs stond de hele wereld op haar kop omdat werd gezegd dat je niet eens op de post-knop moest klikken om in de gigantische databank van Facebook te verdwijnen. Facebook zou ook bijhouden wat je intypt maar vervolgens weer verwijderd hebt voordat je het op het wereldwijde net losliet. Het dossier dat Facebook over jou bijhoudt, bevatte blijkbaar ook alle onafgewerkte posts waarvan je dacht dat je ze toch beter niet kon publiceren. Facebook zou dus niet alleen bijhouden wat je deelt maar ook wat je bewust niet wil delen.

De makers van Facebook reageren nu en zeggen dat dat niet het geval is. Een wetenschapper had op vraag van Facebook een onderzoek gedaan naar het gebruik van de sociale netwerksite en hoe vaak mensen berichten typen of willen reageren op een status, maar dan hun bericht toch nog verwijderen alvorens het te publiceren. De studie onderzocht 3,9 miljoen Facebook-gebruikers gedurende een periode van 17 dagen en de conclusie was dat 71% van de gebruikers minstens één keer een post zelf censureerde. Volgens Facebook was de studie bedoeld om vast te stellen wanneer iemand iets schreef en toch verwijderde en niet wàt iemand wilde delen.

Er wordt alsmaar meer geklaagd door iedereen dat hun privacy geschonden wordt, maar dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je je begeeft in de internetwereld. Je bepaalt zelf wat je wil delen en wat niet. Dat bepaalde dingen worden bijgehouden, lijkt mij logisch aangezien de netwerksites altijd willen verbeteren en door meer over jou te weten, kunnen zij die verbeteringen aanbrengen. Als je je privacy wil behouden, dan moet je maar beter niet op sociale netwerksites gaan, vind ik.

Advertisements

About Caroline Verdier

Ik hou zo van het denken dat het zou kunnen als het kon.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s