Wo 11/12 Zal China buitenlandse correspondenten verdrijven?

Is China zich voor aan het bereiden op een massale uitwijzing van buitenlandse journalisten? Een bizarre vraag. Zeker in tijden wanneer China zo open en interactief is met de rest van de wereld, zoals nog nooit tevoren. Maar toch stellen sommigen zich deze vraag nu dat twee Amerikaanse nieuwsorganisaties gedwongen zullen worden hun Chinese hoofdkwartieren te sluiten. 

Onlangs hielden Chinese autoriteiten visas achter van zo’n twee dozijn plaatselijke journalisten. De achterliggende reden was waarschijnlijk dat er een gevaar was voor verslaggeving betreffende de politieke taboes in het land. Het gaat vooral over geheimen rond de Communistische partij. China’s eigen media durft hier niet over berichten. Het lijkt wel alsof China nu ook de buitenlandse media het zwijgen wilt opleggen. 

Gelijkaardige gebeurtenissen deden zich voor toen de New York Times een verhaal wilde publiceren rond de familie Wen Jiabao en hun eigendommen.

Blijft China wel geloofwaardig als economie en universele macht, als het buitenlandse reporters niet vrij laat werken in hun land? Of is het voor hen belangrijker om de ware omvang van de weelde waarin de Communistische leiders baden, te verbergen?

 

http://www.bbc.co.uk/news/blogs-china-blog-25314241

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s